XTC is een foto & video-installatie over de uiting van extase van individuen en groepen mensen op grootschalige evenementen.

In 2001 heb ik met een foto –en videocamera diverse evenementen bezocht, waaronder freefightgala’s, houseparty’s, het soulsurvivor festival, voetbalwedstrijden en jomandahealings. Daar waar de expressie van extase onder de bezoekers sterk vertegenwoordigd is.
Zonder mijn aandacht voor het individu te verliezen heb ik in beeld getracht te brengen hoe het gedrag van bezoekers van de voorgenoemde evenementen in groepsverband beïnvloed wordt door het delen van en opgaan in gemeenschappelijk doel. Of dat nu een voetbalteam of freefighter is, de knallende dj-set dat gedraaid wordt door de dj, of de aanbidding van het geloof wat door het gemeenschappelijke collectief ontegenzeggelijk krachtiger ervaren wordt.
De plekken waar deze uitingen van extase plaats vonden was voor mij van ondergeschikt belang, het ging me om het universele karakter van deze beleving. Het basale verlangen van de mens om even los te komen van zijn dagelijkse bestaan. Een verlangen om in een collectief even verbonden te voelen met elkaar in onze individualistisch ingestelde maatschappij.

XTC was mijn afstudeer project op de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Op verschillende plekken in het land heb ik, zowel in solo als in groepsverband, geëxposeerd. De video werd in de zomer van 2001 door het team van de TENT academy awards genomineerd tot een van de twaalf beste eindexamen video’s van Nederland.